Gemeentelijke ondersteuning energiecrisis

Veel Haagse inwoners, ondernemers en instellingen willen energie besparen of zoeken financiële hulp bij het betalen van de energierekening. De gemeente geeft op denhaag.nl/energie een overzicht van de mogelijkheden voor verduurzaming, energiebesparing en financiële ondersteuning. 

Op ruim 30 locaties van de Helpdesk Geldzaken van de gemeente Den Haag kunnen inwoners terecht voor vragen over geldzaken, hulp bij het op orde krijgen van het huishoudboekje, bespaartips en doorverwijzingen naar de Voedselbank, de Ooievaarspas, Den Haag Werkt en de Stichting Leergeld. De gemeente geeft ook gratis workshops en trainingen, zoals ‘Goed eten voor weinig geld’ en ‘Weet wat je besteedt’. De Helpdesk Geldzaken werkt ook steeds intensiever samen met de twee ‘Hou van je Huis’-locaties. Dit zijn informatiepunten voor inwoners die specifiek gericht zijn op duurzaam woningonderhoud, energie besparen, subsidies en regelingen.

Extra energiecompensatie van 1.300 euro
Inwoners die door de energiecrisis financiële problemen ervaren, kunnen bij de Helpdesk Geldzaken terecht. Het eerste deel van de Energietoeslag 2022 is uitbetaald. Inwoners die mogelijk in aanmerking komen, maar nog geen aanvraag hebben gedaan, ontvangen een herinneringsbrief. Onlangs heeft het Rijk aangegeven huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum in 2023 opnieuw te compenseren met een energietoeslag van 1.300 euro. De gemeente Den Haag hanteert bij deze Energietoeslag de inkomensgrens tot 130% van het sociaal minimum.

Het Rijk geeft gemeenten de mogelijkheid om van de Energietoeslag 2023 dit jaar alvast 500 euro te verstrekken. Aangezien de voorbereidingen voor het tweede deel van de Energietoeslag 2022 (500 euro) al worden getroffen, zal daarbij ook meteen 500 euro uit 2023 uitgekeerd worden. Dit betekent dat eind dit jaar het oorspronkelijke extra bedrag van 500 euro van de Energietoeslag 2022 wordt opgehoogd tot 1.000 euro. De resterende 800 euro wordt in 2023 uitgekeerd.

Verduurzaming en energiebesparing
Voor iedereen in de stad zijn er passende bespaartips en isolatiemaatregelen. Op de website www.denhaag.nl/energie staat een overzicht van de verschillende subsidies gericht op verduurzaming. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van dak-, vloer- en gevelisolatie. Onder het kopje ‘Duurzame stad Den Haag’ zijn handige wegwijzers te vinden over de opties die er zijn om je woning, bedrijf, wijk, school of sportclub te verduurzamen. Zoals het verwarmen en koken op schone energie.

Met de woningcorporaties zijn afspraken gemaakt over energiebesparingsmaatregelen zoals het kier- en tochtdicht maken van huizen. Ook huishoudens krijgen ondersteuning. Zo is de actie ‘goedkoper uw huis verwarmen’ gestart, die maatregelen omvat zoals het vervangen van thermostaatkranen en het plaatsen van vloerverwarming. Voor grote Vve’s zijn er 90 energiemaatwerktrajecten met verduurzamingspakketten beschikbaar en aan particuliere eigenaren en kleine Vve’s worden 400 woningscans aangeboden. Tot slot worden er dit jaar zo’n 40 energiecoaches opgeleid.

Voor het mkb zijn er gratis energie- en dakscans. Daaruit volgt een advies op maat met besparingsmaatregelen. Het handboek ‘Duurzaamheid werkt voor Haagse ondernemers‘ geeft bedrijven praktische tips en informatie over duurzaam ondernemen. Ondertussen wordt er een subsidieregeling voorbereid voor isolatie van Haagse bedrijfspanden en een collectieve inkoopactie waarmee ondernemers eenvoudig warmtepompen en LED- verlichting kunnen aanschaffen. Ook duurzame terrasverwarmers worden aan het aanbod toegevoegd.

Gemeente bespaart op openbare verlichting en gasverbruik
De afgelopen weken is geïnventariseerd welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk zijn in de openbare ruimte. Zo worden ruim 4.000 lichtpunten zo ingericht dat zij op afstand kunnen worden gedimd en worden ongeveer 20.000 lichtpunten versneld vervangen door LED-lampen. Daarnaast gaat de sfeerverlichting alleen tussen 16:00 tot 23:00 uur aan. De gemeente roept ondernemers op om hetzelfde te doen met de eigen sfeerverlichting.

Tot slot neemt de gemeente actief maatregelen om het gasverbruik te verlagen. Zo wordt de temperatuur van badwater in zwembaden een graad verlaagd en gaat de basistemperatuur in gemeentelijke panden naar 18 graden. Het college kiest op dit moment om géén maatregelen te nemen die leiden tot het sluiten of stoppen van activiteiten en dienstverlening.

Meer informatie
– 2e stand van zaken energiecrisis (RIS313317)

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie)
Paula Anastácio Palaio – Bestuurswoordvoerder
Tel: 06-52513965
E-mail: paula.palaio@denhaag.nl
Twitter: @Newsroom070

Vorige

Volgende