Laaktheater Mesoptoamië Festival 2022 (25 en 26 juni) Persbericht

Klik hier om de flyer te downloaden.

25 en 26 juni – Mesopotamië Festival 2022

Kunst en Cultuur uit het Tweestromenland

Op 25 en 26 juni aanstaande vindt in Laaktheater de vijfde editie plaats van het Mesopotamië Festival. Vanaf 13.00 uur geniet je tot ver in de avond van poëzie, korte films, presentaties, een boekenmarkt en muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Verschillende dichters zijn zelf aanwezig om hun werk voor te dragen en te bespreken.

Mesopotamië is het gebied rond de rivieren Tigris en Eufraat. Het vormt het kerngebied van de huidige staat Irak en het noordoosten van het huidige Syrië. Dit gebied is al sinds de Oudheid een bakermat voor kunst en wetenschap en een inspiratie voor vele internationale kunstenaars. Op dit festival vind je een prachtig overzicht van oude en hedendaagse teksten en (filmische) verhalen.

Vol programma
Voor het Mesopotamië Festival stelde artistiek directeur en onze gastprogrammeur Mohammad Al Amin een prachtig programma samen met de beste dichters uit binnen- en buitenland, wereldmuziek en de grootste Arabische boekenmarkt van Nederland. Met dit jaar een speciaal eerbetoon aan de recentelijk overleden en beroemde dichter Muthaffar al-Nawab. Mohammad heeft de tentoonstelling ‘Geen oorlog maar kunst!’ samengesteld. Hier hangen werken van Safa Salim Iskander (Irak) en Nima Khodayar (Iran) tegenover elkaar.

Boekenmarkt
Op de Arabische Boekenmarkt kunt u de volgende uitgevers vinden: Safahat, Kashkoolbooks, Ebjed, Lapis Lazuli, Al-Darawish en Bayt Alkitaab Alsiwmarii (Sumerisch Boekenhuis). Het bezoeken van de boekenmarkt, inclusief presentaties van verschillende dichters en schrijvers, is gratis. Deze is zaterdag en zondag van 13.00 tot 21.00 uur te bezoeken in de grote studio van Laaktheater.

Theaterprogramma
Op zaterdag bent u van harte welkom in onze theaterzaal bij onze hosts Fatma Aktes en Mohammad Al-Amin. We vertonen onder andere de biografische en zeer intense Koerdische film Walnut Tree (Iran). De film wordt ingeleid door Nihad Al Kadi. Het dichtersprogramma wordt geopend door Ali Sahli (Iran) met o.a. Arjen Duinker (NL), Aida Acosta Alphonso (Spanje), Nelly Lausberg van Os (NL), Khalid Raissouni (Marokko)en Uchaindani (NL). Ter afsluiting is er muziek uit Mesopotamië.

Op zondag kunt u om 13.00 uur natuurlijk eerst de boekenmarkt met verschillende presentaties bezoeken. Speciaal voor kinderen is er de workshop ‘Woorden en kleur’ waarin kinderen een gedichtje maken en een kunstwerk tekenen onder begeleiding van Youetta de Jager (gratis). Met vertoning van drie korte kinderfilms. Om 17.00 uur start het dichtersprogramma met de uitreiking van bloemen aan Gülümser Kalender en Mohammad Amin draagt twee van haar gedichten voor. Daarna geniet u van het werk van Maram Al- Masri (Syrie), Adnan Sayegh (Irak), Abdul Razak (Irak/ Oman), Pedro Enriquez (Sanje), Glodi (NL), Jamal Nessari(Iran), Hussein Nhaba(Irak), Ramon Haniotis(Uruguay), Juan Carlos Tajes (Uruguay),Karina Miñano (Perú), Bruno Mercier (schrijver van Les Gens de Laak,SW), Youetta de Jager (NL), Zahir Al Ghafri (Oman/Zweden) en Anita Poolman (NL).

Voor het theaterprogramma betaalt u €10,- (Ooievaarspaskorting €5,-) per dag voor alle programma’s film, muziek en natuurlijk de dichters. Bezoek aan de boekenmarkt is gratis.

Nog meer info en tickets: www.laaktheater.nl of op #laaktheater via Facebook en Instagram.
================================================================

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sigrid de Zwart, sigrid@laaktheater.nl, tel 06-51519273

Klik hier om de flyer te downloaden.

Vorige

Volgende